فهرست مطالب

نشریه چشم انداز حسابداری و مدیریت
سال ششم شماره 80 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/29
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مجتبی جیران آسیا*، امیرحسین غیور صفحات 1-13
    تاثیر ساختار مالکیت بر مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهرانسود به عنوان یکی از اساسی ترین و مهم ترین اقلام صورت های مالی در تصمیم گیری های مالی و اقتصادی محسوب می شود که توسط افراد بسیاری مورد توجه قرار می گیرد. اما گاهی اوقات مدیران به دلیل حداکثر کردن منافع خود، ممکن است سود را طوری گزارش کنند که با هدف تامین منافع عمومی استفاده کنندگان مغایرت داشته باشد. به مجموعه اقداماتی که مدیران در جهت آراستن اطلاعات برای دستیابی به اهداف خاص انجام می دهند، مدیریت سود اطلاق می شود. بر اساس مطالب ذکرشده هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر ساختار مالکیت بر مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به منظور دستیابی به هدف کلی پژوهش سه فرضیه تدوین و با استفاده از روش حذف سامانمند نمونه ای متشکل از 114 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390 لغایت 1396 انتخاب گردید. از اقلام تعهدی اختیاری به عنوان معیاری برای مدیریت سود در نظر گرفته شد و از مدل تعدیل شده جونز برای برآورد اقلام تعهدی اختیاری استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از مدل رگرسیونی چند متغیره به روش آماری داده های ترکیبی انجام شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان دهنده اثر منفی و معنادار مالکیت نهادی و مدیریتی بر مدیریت سود و همچنین اثر مثبت و معنادار مالکیت شرکتی بر مدیریت سود می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، ساختار مالکیت، مالکیت نهادی، مالکیت مدیریتی
  • عبدالله شفیعی نسب*، سید محسن احمدی صفحات 14-24

    کارایی عملیاتی و شایستگی سرمایه گذاری را می توان در ارزش افزوده بازار منعکس کرد. از این رو، ارزش افزوده بازار معیار مناسبی برای کارایی و اثربخشی شرکت است. درجه اهرم عملیاتی بر عملکرد شرکت و همچنین ارزش شرکت تاثیر می گذارد. ارزش افزوده بازار بهتر از سایر معیارهای سنتی است که برای اندازه گیری عملکرد شرکت در بسیاری از جنبه ها استفاده می شود. ارزش افزوده بازار با کاهش هزینه نمایندگی، تصمیم گیری را افزایش می دهد، که منجر به تصمیم گیری سریعتر توسط مدیریت می شود. از این رو با توجه به مطالب فوق این تحقیق به دنبال بررسی این موضوع است که آیا درجه اهرم عملیاتی بر ارزش افزوده بازار شرکت ها تاثیر دارد؟ جامعه آماری تحقیق 120 شرکت120 شرکت؛ شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. همچنین قلمرو زمانی شامل 7 سال متوالی از سال 1394 تا 1400 است با توجه به نتایج آزمون فرضیه متغیر درجه اهرم عملیاتی رابطه معناداری و مستقیمی با ارزش افزوده بازار شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران دارد یعنی به عبارتی، با افزایش درجه اهرم عملیاتی شرکت ها، ارزش افزوده آن شرکت نیز افزایش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده شرکت، درجه اهرم عملیاتی، سودآوری شرکت
  • بررسی نظریات شفافیت مالی و کیفیت نهادی در صنعت بانکداری
    سیده سمانه دستخط گشتی*، داود گرجی زاده صفحات 25-39
    ادبیات مالی نشان می دهد که شفافیت در بازار مالی، علاقه و رفاه سرمایه گذاران بازار مالی و سیستم مالی را در کل ارتقا می دهد .به طور تجربی بیان شده است که شفافیت در بخش مالی باعث افزایش اعتماد سرمایه گذاران به سیستم مالی، کاهش هزینه های مالی، کاهش محدودیت های تخصیص اعتبار می شود. و با کاهش ریسک اعتباری، ثبات سیستم مالی را افزایش می دهند.شفافیت اطلاعات، رکن اساسی اعتماد سرمایه گذاران محسوب می شود. هر چه قدر شفافیت اطلاعات بیشتر شود، میزان اعتماد سرمایه گذاران بیشتر شده و سرمایه گذاران به بانک هایی اعتماد بیشتری خواهند کرد که اطلاعات بیشتری در ارتباط با نوسانات سرمایه انتشار دهند. افشای اطلاعات بانکی، شفافیت اطلاعاتی را افزایش داده و در گذر زمان باعث افزایش میانگین شاخص قیمت و در نهایت باعث افزایش، حاشیه سود مثبت بانکها خواهد شد.
    کلیدواژگان: شفافیت مالی، کیفیت نهادی، بانکداری
  • جمال بحری ثالث، الهام فرخی* صفحات 40-68

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین محافظه کاری مشروط و مسیولیت اجتماعی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور در این پژوهش چهار معیار میزان افشای اطلاعات مربوط به روابط کارکنان، میزان افشای اطلاعات مربوط به مشارکت اجتماعی، معیارمیزان افشای اطلاعات مربوط به تولید و میزان افشای اطلاعات مربوط به محیط زیست برای مسیولیت پذیری اجتماعی به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شدند. جامعه آماری پژوهش حاضر با توجه به موضوع و کاربرد آن شرکت های فعال در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور تعداد 87 شرکت در بین سالهای 1394 - 1398 انتخاب گردید. در این پژوهش از تحلیل رگرسیون چند متغیره به روش داده‎ های ترکیبی با اثرات ثابت برای بررسی فرضیه ها استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رابطه مثبت و معناداری بین محافظه کاری مشروط و معیارهای مسیولیت پذیری اجتماعی وجود دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، محافظه کاری مشروط، بورس اوراق بهادار تهران
  • حسن شرفی*، عسگر پاک مرام، ناصر خداداده ی شاملو صفحات 69-89

    محصول نهایی فرآیند حسابداری، گزارشگری مالی می باشد که طی سال های اخیر با چالش هایی همراه بوده است. به منظور افزایش کیفیت اطلاعات حسابداری نزدیک نیم قرن است نهادهای قانونگذار مالی سعی در اشاره به جایگاه کمیته حسابرسی داشتند چرا که کمیته حسابرسی به عنوان رابط بین تهیه کنندگان اطلاعات و حسابرسان نقش اساسی را در کنترل فعالیت های مالی داشته است. علاوه بر این نظام راهبری شرکتی استقلال اعضای هییت مدیره را دیگر عامل تاثیرگذار در کیفیت گزارشگری مالی می داند. از اینرو هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط کیفیت کمیته حسابرسی با کیفیت گزارشگری مالی با تاکید بر استقلال هیات مدیره می باشد. برای دستیابی به اهداف و فرضیه های پژوهش جامعه آماری شامل دو نمونه متفاوت با تعداد 114 شرکت برای دوره زمانی 1391-1397 مورد بررسی قرار گرفت. برای اندازه گیری کیفیت گزارشگری مالی از مدل کاسنیک (1999) استفاده گردید. معیارهای مورد استفاده برای سنجش کیفیت کمیته حسابرسی شامل استقلال اعضای کمیته، تخصص مالی رییس کمیته و تخصص مالی اعضای کمیته می باشد. استقلال هیات مدیره نیز از طریق تقسیم اعضای غیرموظف به کل اعضای هیات مدیره اندازه گیری شد. جهت آزمون فرضیه ها از تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم افزار Stataاستفاده گردید. در این مطالعه دو فرضیه اصلی مطرح گردید و نتایج نشان داد از کیفیت کمیته حسابرسی فقط استقلال اعضای کمیته حسابرسی می تواند با کیفیت گزارشگری مالی ارتباط (مستقیم) داشته باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت کمیته حسابرسی، کیفیت گزارشگری مالی، استقلال هیات مدیره
  • زهره قوام مسعودی*، محمدامین علی اکبری صفحات 90-100
    هدف این تحقیق تاثیر نسبت نقدینگی و بازده حقوق صاحبان سهام بر نرخ سود تضمین شده سپرده بانکها بوده است. قلمرو مکانی این تحقیق بانکهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی سال های بین 1396 تا 1400 بوده است. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد، چنانچه طبقه بندی انواع تحقیقات بر اساس ماهیت و روش را مدنظر قرار گیرد، روش تحقیق حاضر از لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات توصیفی قرار داشته و از نظر روش نیز در دسته تحقیقات علی محسوب می گردد. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها و اطلاعات، از روش کتابخانه ای استفاده شد. در بخش داده های پژوهش از طریق جمع آوری داده های شرکت های نمونه با مراجعه به صورت های مالی، یادداشت های توضیحی و ماهنامه بورس اوراق بهادار انجام پذیرفت. بر اساس روش نمونه گیری هدفمند تعداد 20 بانک به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور توصیف و تلخیص داده های جمع آوری شده از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شده است. به منظور تحلیل داده ها ابتدا پیش آزمون های ناهمسانی واریانس، آزمون F لیمر، آزمون هاسمن و آزمون جارک - برا و سپس از آزمون رگرسیون چند متغیره برای تایید و رد فرضیه های تحقیق (نرم افزار ایویوز) استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان داد نسبت نقدینگی بر نرخ سود تضمین شده سپرده بانکها تاثیرگذار است. بازده حقوق صاحبان سهام بر نرخ سود تضمین شده سپرده بانکها تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: نسبت نقدینگی، بازده حقوق صاحبان سهام، نرخ سود تضمین شده سپرده
  • الهه یعقوبی* صفحات 101-116

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین انعطاف پذیری مالی و سرمایه اجتماعی در بورس اوراق بهادار تهران در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش از نوع کاربردی و نیمه تجربی بوده و روش به کار گرفته شده از نوع پس فاکتوری است. برای این منظور یک فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی در پژوهش تعریف شد. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش، از معیار آماری تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. نوع داده های مورد استفاده برای آزمون فرضیه های تحقیق مربوطه، داده های تابلویی بود. جامعه نمونه پژوهش شامل 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به روش نمونه گیری در دسترس است که داده های آنها طی سال های 1393 تا 1399 مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین انعطاف پذیری مالی و سرمایه اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: نعطاف پذیر ی، اقتصادی، مالی، سرمایه اجتماع ی
  • حمید حقیقت*، معصومه بیات صفحات 118-134

    مسیولیت پذیری اجتماعی شرکتی به یک دغدغه مهم در مدیریت شرکت ها در سراسر دنیا تبدیل شده است و به طور گسترده ای نیز در بازارهای نوظهور اجرا می شود. از این رو با بررسی پیامدهای اقتصادی فعالیت های مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها و سازوکارهای اساسی آن می توان دلیل توجه شرکت ها به مسیولیت پذیری اجتماعی را پیدا کرد. در این راستا این مطالعه به بررسی رابطه مسیولیت پذیری اجتماعی و هزینه حقوق صاحبان سهام با توجه به نقش میانجیگری ریسک عملیاتی پرداخته است. مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی همبستگی محسوب می شود. در این مطالعه با گردآوری داده های نمونه ای مشتمل بر 153 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1392 تا 1399 به ارزیابی روابط پرداخته شده است. داده های مورد نیاز از صورت های مالی حسابرسی شده و گزارش های عملکرد سالانه که در سایت کدال و آرشیو بورس اوراق بهادار تهران موجود است، گردآوری شده اند. به منظور آزمون فرضیه ها پس از اجرای تکنیک های اقتصادسنجی انتخاب مدل، از رگرسیون اثرات ثابت و به منظور آزمون فرضیه میانجیگری از شروط بارون و کنی و آزمون سوبل استفاده شده است. همچنین، نرم افزار آماری ایویوز برای آزمون فرضیه ها مورد استفاده قرار گرفته است. یافته های این مطالعه نشان می دهد که مسیولیت پذیری اجتماعی تاثیر منفی و معناداری بر هزینه حقوق صاحبان سهام و ریسک عملیاتی شرکت ها دارد و همچنین ریسک عملیاتی به طور کامل و معناداری تاثیر مسیولیت پذیری اجتماعی بر هزینه حقوق صاحبان سهام را میانجیگری می کند؛ به این معنا که مسیولیت پذیری اجتماعی از طریق کاهش ریسک عملیاتی، منجر به کاهش هزینه حقوق صاحبان سهام می شود.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، هزینه حقوق صاحبان سهام، ریسک عملیاتی
  • حسین بدیعی*، مهناز قادری، محمدامین علی اکبری صفحات 135-150
    هدف این پژوهش ارایه مدل ارزش شرکت براساس نسبت های مالی، سرمایه فکری و سیاست تقسیم سود بوده است. قلمرو مکانی این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی بین سال های 1396 تا 1400 بوده است. روش پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت در زمره پژوهش ها توصیفی قرار داشته و از نظر روش نیز در دسته پژوهش های علت معلولی محسوب می گردد. در بخش داده های پژوهش از طریق جمع آوری داده های شرکت های نمونه با مراجعه به صورت های مالی، یادداشت های توضیحی و ماهنامه بورس اوراق بهادار انجام پذیرفت. بر اساس روش حذف سیستماتیک تعداد 107 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور توصیف و تلخیص داده های جمع-آوری شده از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان داد بین نسبت های مالی با ارزش شرکت رابطه معنادار وجود دارد. بین سرمایه فکری با ارزش شرکت رابطه معنادار وجود دارد. سیاست تقسیم سود بر رابطه بین نسبت های مالی با ارزش شرکت تاثیرگذار است. سیاست تقسیم سود بر رابطه بین سرمایه فکری با ارزش شرکت تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: ارزش شرکت، نسبت های مالی، سرمایه فکری، سیاست تقسیم سود
  • مرضیه غیاثی*، علی خردمند صفحات 151-168
    رشد فزاینده جمعیت جهان و گرایش عمده به سوی شهر نشینی، آثار فاجعه آمیزی بر محیط و فضاهای شهری داشته است. این پژوهش با هدف صرفه جویی در منابع، زمان و انرژی در شهرها، به تبیین مفهوم حسابداری سبز در سازمان و تاثیر آن برهوشمند سازی و توسعه پایدار شهری و حفاظت از محیط زیست انجام می گیرد. جامعه آماری این پژوهش کارکنان شهرداری شهر جدید صدرا می باشد که تعداد 340 تن برآورد شد که نمونه مورد استفاده تعداد 181 نفر مشخص گردید ولی به دلیل اینکه تمامی پرسشنامه ها ممکن است کامل و درست پر نشود تعداد 230 پرسشنامه توزیع و در نهایت تعداد 208 پرسشنامه قابل استفاده برای تجزیه و تحلیل فرضیات مورد استفاده قرار گرفت؛ و نتایج تجزیه تحلیل با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد بررسی قرار گرفت. یافته های این تحقیق نشان میدهد نیاز و هزینه اصلی شهرهای هوشمند، ایجاد زیرساخت های شهری گسترده ای است که نه تنها از منظر اقتصادی سودآوری و بهینه سازی را به همراه دارند، بلکه کیفیت زندگی شهروندان را به طور مطلوب ارتقاء می دهند که این موارد باعث استفاده و بهره بیشتر سازمان ها از حسابداری سبز می شود از بررسی جدول نهایی که نتایج تحقیق در آن منعکس شده است مشاهده می شود که حسابداری سبز بر هوشمندسازی شهر جدید صدرا تاثیر مثبت و معنی دار دارد همچنین حسابداری سبز بر توسعه پایدار شهری تاثیر معنی دار و مثبت دارد و از سوی دیگر هوشمندسازی شهری بر توسعه پایدار شهری رابطه معنی دار و مثبت دارد.
    کلیدواژگان: حسابداری سبز، هوشمند سازی، توسعه پایداری شهری
  • طاهره اکبری*، محمدعلی یوسفی، سید جواد عمادی پرمکوهی صفحات 169-182

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر اعتمادبه نفس مدیران و تصدی حسابرس بر حق الزحمه حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جهت انجام این پژوهش تعداد 116 شرکت برای یک دوره 7 ساله بین سال های 1392 تا 1398 در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان جامعه آماری بررسی گردید. فرضیات پژوهش با استفاده از روش رگرسیون پانل دیتا و رگرسیون ترکیبی در نرم افزار EViews10 تجزیه وتحلیل گردید. نتایج حاصل از تحلیل فرضیه ها با استفاده از روش تخمین حداقل مربعات تعمیم یافته نشان داد که در سطح اطمینان 95 درصد اعتمادبه نفس کاذب مدیرعامل تاثیر معناداری بر حق الزحمه حسابرسی شرکت ندارد. تصدی حسابرس تاثیر مثبت و معناداری بر حق الزحمه حسابرسی شرکت دارد، لذا با افزایش تصدی حسابرس، حق الزحمه حسابرسی شرکت افزایش می یابد. تصدی حسابرس بر رابطه میان اعتمادبه نفس کاذب مدیرعامل و حق الزحمه حسابرسی شرکت نقش تعدیل کننده ندارد.

    کلیدواژگان: اعتمادبه نفس مدیران، تصدی حسابرس، حق الزحمه حسابرسی
  • صالح بهروز گجین*، حسین احمدپور صفحات 183-194
    یکی از شاخص هایی که عدم تقارن اطلاعاتی را بهبود می بخشد، دوره تصدی حسابرس است. بنابراین در این مطالعه تاثیر دوره تصدی حسابرس بر عدم تقارن اطلاعاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار تهران بررسی شده است. انگیزه اصلی انجام این تحقیق، در خصوص کاهش عدم تقارن اطلاعاتی براثر افزایش دوره تصدی حسابرس در شرکت ها بوده است. هدف از تحقیق تعیین این موضوع است که آیا مدت حضور حسابرس در شرکت ها عدم تقارن اطلاعاتی را تحت تاثیر قرار می دهد یا خیر. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی بوده و روش تحقیق از نوع علی پس رویدادی می باشد. برای آزمون فرضیه های تحقیق تعداد 101 شرکت از بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1393-1400 انتخاب شده اند. در تحقیق حاضر به منظور کاهش خطای اندازه گیری دوره تصدی حسابرس از اطلاعات مالی چهار دوره قبل از دوره زمانی تحقیق نیز استفاده شده است. با بهره گیری از تحلیل رگرسیون خطی چند گانه، نتایج تحقیق دلالت بر تاثیر دوره تصدی حسابرس بر عدم تقارن اطلاعاتی دارد. بنابراین افزایش در دوره تصدی حسابرسی، عدم تقارن اطلاعاتی نسبت به اطلاعات ارایه شده توسط واحد تجاری را کاهش می دهد که این یافته، دیدگاه تخصص حسابرس را تایید و نگرانی در خصوص دیدگاه استقلال حسابرس را برطرف می نماید.
    کلیدواژگان: دوره تصدی حسابرسی، تخصص حسابرس، استقلال حسابرس، عدم تقارن اطلاعاتی
  • عباسعلی حق پرست*، بهاره براهویی پیرنیا، معین ایلاقی، نوشین دازه، لیلا عرب صفحات 195-206
    پاسخگویی در بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد نقش مهمی دارد. در این پژوهش به بررسی جایگاه پاسخگویی در بودجه-ریزی مبتنی بر عملکرد می پردازیم. این مقاله به بررسی نقش و اهمیت پاسخگویی در بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد می پردازد. ابتدا، مفهوم بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد و اهداف آن مورد بررسی قرار می گیرد. سپس، نقش پاسخگویی در ارزیابی عملکرد و پیشرفت در رسیدن به اهداف بودجه ای تشریح می شود. در ادامه، پاسخگویی به عنوان یک ابزار برای تحلیل اختلافات بین عملکرد و بودجه مورد بررسی قرار می گیرد. تحلیل این اختلافات کمک می کند تا دلایل عدم تطابق شناسایی شده و تصمیمات مناسب برای بهبود عملکرد اتخاذ شوند. بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد یک فرآیند است که در آن بر اساس اهداف و اقدامات مشخص، بودجه ها تعیین می شوند و سپس عملکرد و پیشرفت در رسیدن به اهداف ارزیابی می شوند.در این فرآیند، پاسخگویی به معنای تحلیل و ارزیابی نتایج و عملکرد براساس بودجه های تعیین شده است. با این رویکرد، جایگاه پاسخگویی می تواند شامل موارد: 1- ارزیابی عملکرد 2- تحلیل اختلافات 3- گزارشگری و 4- بهسازی بودجه باشد. در صورتی که نتایج نشان دهد بودجه ها نیاز به بهسازی و تغییر دارند، پاسخگویی شامل ارایه پیشنهادات و توصیه ها برای بهبود بودجه ریزی و تغییرات لازم است. بهبود و تغییرات لازم در بودجه ها، با استفاده از پاسخگویی مناسب و ارایه پیشنهادات مناسب، می تواند به بهبود کارایی و تحقق اهداف بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد کمک کند. با تحلیل جایگاه پاسخگویی در بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، می توان بهبود فرآیند بودجه بندی و دستیابی به اهداف سازمان را تسهیل کرد.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، بودجه ریزی، عملکرد
  • نرجس معماری، سید محسن احمدی* صفحات 207-221
    استراتژی رقابتی مناسب می تواند به یک مزیت رقابتی منتج شود و برای دستیابی به یک مزیت رقابتی نیز باید یک استراتژی رقابتی تدوین شود. انتخاب استراتژی رقابتی مناسب، کار پیچیده و حتی مخاطره آمیزی است. تصمیم گیری در زمینه تدوین استراتژی ها، سازمان را متعهد می کند تا برای دوره ای طولانی، محصولات خاصی را تولید کند، در بازارهای خاصی به فعالیت بپردازد و از منابع و فناوری های شناخته شده ای استفاده کند. بر این اساس، سازمان ها می کوشند تا با تدوین استراتژی های مناسب، در عرصه پویای رقابت به بقا و رشد خود ادامه دهند از این رو هدف این تحقیق بررسی این موضوع است که آیا رقابت در بازار محصول بر استراتژی تدافعی تجاری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر دارد؟ که با استفاده از 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1394 تا 1400 و با نمونه مشتمل بر 120 شرکت و همچنین با استفاده از رگرسیون خطی چند متغیره انجام پذیرفت. که نتایج یافته های تحقیق نشان داد رقابت در بازار محصول بر استراتژی تدافعی تجاری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: رقابت در بازار محصول، استراتژی تجاری، استراتژی تدافعی
  • امیرحسین عبدالهی، زهرا هنرمندی*، سمیر زارعی صفحات 222-239

    کارایی بازارهای اوراق بهادار منوط به افشاء اطلاعات عمومی، شامل اطلاعات ارایه شده در مورد سود واحد اقتصادی است. در همین راستا نخستین عاملی که تمام سرمایه گذاران باید مدنظر قرار دهند شرایط نااطمینانی است. سرمایه گذاران با این امید دارایی ها را خریداری می کنند که انتظار دارند در طول چند دوره بعد بازده کسب کنند. با افزایش نااطمینانی سیاست اقتصادی، بسیاری از بانکها و شرکتها تغییرات عمده ای در رویه های افشاء اطلاعات خود ایجاد می کنند. بنابراین این پژوهش به بررسی تاثیر عدم قطعیت اقتصادی بر سودآوری و قابلیت پیش بینی سود در بانکهای بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. در این پژوهش تعداد 14 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1400-1391 بررسی شده است. جهت آزمون فرضیه ها از رگرسیون پولد استفاده شده، یافته های پژوهش نشان می دهد که عدم قطعیت اقتصادی بر نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، نسبت تغییرات سود خالص و قابلیت پیش بینی سود تاثیر منفی و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: عدم قطعیت اقتصادی، سودآوری، قابلیت پیش بینی سود
  • محسن هاشمی گهر*، مهدی ابراهیمی مقدم، محمدامین رضائی صفحات 240-253
    توجه به گزارشگری پایداری در سال های اخیرا توجه فزاینده ای به خود جلب کرده است. گزارشگری پایداری در یک تعریف کلی شامل افشای اطلاعات مالی و غیر مالی است. یکی از مهم ترین عوامل موثر بر ریسک شرکت ها و هزینه های تامین مالی آن ها، عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه های نمایندگی است. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر افشای پایداری شرکت بر هزینه حقوق صاحبان سهام و ریسک غیر سیستماتیک است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی می باشد. برای جمع آوری داده های آن از صورت های مالی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران و برای تحلیل آن ها از نرم افزار ایویوز نسخه 10 استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش 105 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1395 الی 1400 می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بین افشای پایداری و هزینه حقوق صاحبان سهام و ریسک غیر سیستماتیک رابطه منفی و معناداری وجود دارد. به این معنی که با افزایش افشای پایداری، ریسک غیر سیستماتیک و هزینه حقوق صاحبان سهام کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: گزارشگری پایداری، ریسک، هزینه حقوق صاحبان سهام
  • محسن هاشمی گهر*، صابر جلیلی، امید علی زاده صفحات 254-266
    توجه به مشارکت های اجتماعی اخیرا در پژوهش های تجربی و ادبیات نظری توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در دهه اخیر توجه شرکت ها از بیشینه سازی ثروت سهامداران به سمت توجه به منافع تمامی ذینفعان سوق پیداکرده است. مشارکت های اجتماعی می تواند به جلب اعتماد جامعه و همچنین کاهش ریسک شرکت و بهبود حسن شهرت شرکت منتج گردد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی و درماندگی مالی بر رابطه بین عملکرد پایداری شرکت و سیاست های تقسیم سود است. است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی می باشد. برای جمع آوری داده های آن از صورت های مالی شرکت های بورس اوراق بهادار تهران و برای تحلیل آن ها از نرم افزار ایویوز نسخه 10 استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش 105 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1395 الی 1400 می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که با بین عملکرد پایداری و سیاست های تقسیم سود رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. اندازه هیات مدیره منجر به تضعیف رابطه یاد شده می شوند. استقلال هیات مدیره و دوگانگی وظایف مدیرعامل نیز تاثیر معناداری بر رابطه یاد شده ندارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، پایداری شرکت، سیاست های تقسیم سود
  • امنه گرامی*، سمیه حاجتی پور، محدثه امیدی، مریم نظری صفحات 267-280
    با توجه به اینکه نظام حاکمیت شرکتی به عنوان یک مکانیزم مهم در بازداری از ارایه اطلاعات غلط مالی مورد توجه می باشد.تمرکز مالکیت و به روزرسانی گزارش های مالی به موقع یک عنصر بسیار مهم است. چرا که اطلاعات زمانی برای کاربران مفید می باشد که در فرآیند تصمیم گیری بموقع در دسترس آنها باشد.که با توجه به قابل اتکا و اعتماد بودن صورت های مالی تصمیم گیری مالی خود اتخاذ نمایند.بر این اساس در این مقاله بررسی حاکمیت شرکتی و برخی ویژگی های شرکت بر موقع بودن صورت های مالی می پردازد. به منظور دستیابی به هدف کلی پژوهش دوازده فرضیه تدوین جامعه آماری در این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای سال 1397 تا پایان سال 1401 به مدت پنج سال بوده است. برای دستیابی به نتایج قابل اتکا، شرکت هایی که پس از سال 1397 وارد بورس شده یا در طی دوره پژوهش از بورس خارج شده اند در جامعه آماری قرار نگرفتند. افزون بر این، برای حصول به نمونه آماری مطلوب از روش حذف سیستماتیک استفاده شده است. تعداد نمونه آماری پژوهش 110 شرکت برآورد گردید. نتایج حاصل دال بر تایید فرضیه های اول، سوم، چهارم، پنجم، ششم، هفتم، نهم، یازدهم داشت.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، ویژگی های شرکت، به هنگام بودن صورت های مالی
  • الهام منصوری نیا*، حمید اکبری صفحات 281-299
    هدف این تحقیق تاثیر مشغله اعضای کمیته حسابرسی بر مدیریت سود می باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش علی همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در بازه زمانی 5 ساله 1396 الی 1400 بوده است که از طریق نمونه گیری حذف سیستماتیک در مجموع شرکت مورد مطالعه قرار گرفتند. برای آزمون فرضیه های تحقیق از مدل رگرسیون تعمیم یافته و داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد بین مشغله حسابرسی و مدیریت سود واقعی و تعهدی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. به عبارت دیگر در شرکتهایی که اعضای کمیته حسابرسی دارای چند سمت مدیریتی و اجرایی هستند مدیران شرکتها اقدام به رفتار فرصت طلبانه نموده و اقدام به مدیریت سود می نمایند.
    کلیدواژگان: مشغله کمیته حسابرسی، مدیریت سود واقعی، مدیریت سود تعهدی
  • امنه گرامی*، زهرا شهریاری، زهرا نعمت اللهی، ریحانه با محبت صفحات 300-314
    شرکت ها برای افزایش دارایی های نقدی خود سعی می کنند از مدیران با تجربه ای که کمیته سرمایه گذاری را تشکیل داد ه اند استفاده نمایند تا بدین وسیله بتوانند مسیرهای عملکرد و فعالیت های شرکت را بهتر انجام دهند و با اعتماد و اطمینان بیشتری در روند تصمیم گیری ها و اعمال اهداف سازمانی قدم بردارند. با توجه به مطالعاتی که احمد و همکاران در سال 2020 انجام داده اند، ویژگیهای کمیته سرمایه گذاری متغیری است که بر دارایی نقدی و رشد شرکت تاثیر میگذارد؛ این ویژگی ها را میتوان تجربیات، استقلال، تعداد جلسات و اندازه اعضای کمیته سرمایه گذاری در نظر گرفت بنابرا ین در این مقاله ما به بررسی تاثیر کمیته سرمایه گذاری بر اهرم مالی پرداختیم. به منظور دستیابی به هدف کلی پژوهش چهار فرضیه تدوین جامعه ی آماری مورد مطالعه ی این تحقیق، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که از سال 1397 یا قبل از آن در بورس تهران عضویت داشته اند می شود. نتایج نشان می دهد بین تجربیات کمیته سرمایه گذاری و اهرم مالی شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری وجود دارد. بین استقلال کمیته سرمایه گذاری و اهرم مالی شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری وجود دارد. بین تعداد جلسات کمیته سرمایه گذاری و اهرم مالی شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری وجود دارد. بین اندازه کمیته سرمایه گذاری و اهرم مالی شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کمیته سرمایه گذاری، ریسک، اهرم مالی
|
  • Mojtaba Jeiran Asia *, Amirhossin Ghayour Pages 1-13
    The Effect of Ownership Structure on Earning Management in Companies Listed on the Tehran Stock ExchangeProfit is considered as one of the most basic and important items of financial statements in financial and economic decisions, which is considered by many people. But sometimes managers, due to maximizing their own interests, may report profits in a way that contradicts the goal of providing the general interests of users. earning management refers to the set of actions that managers take in order to decorate information to achieve specific goals. Based on the mentioned materials, the main goal of this research is to investigate the effect of ownership structure on earning management in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In order to achieve the general goal of the research, three hypotheses were developed and using the systematic elimination method, a sample of 114 companies was selected from among the companies admitted to the Tehran Stock Exchange between 2010 and 2016. Discretionary accruals were considered as a measure for earning management, and Jones' modified model was used to estimate discretionary accruals. The analysis of the collected data has been done using the multivariate regression model using the statistical method of combined data. The results of the research hypotheses test show the negative and significant effect of institutional and managerial ownership on earning management, as well as the positive and significant effect of corporate ownership on earning management.
    Keywords: Earnings Management, Ownership structure, institutional ownership, corporate ownership, Management Ownership
  • Abdullah Shafie Nasab *, Mohsen Ahmadi Pages 14-24

    Operational efficiency and investment merit can be reflected in the added value of the market. Therefore, the added value of the market is a suitable measure for the efficiency and effectiveness of the company. The degree of operating leverage affects firm performance as well as firm value. Market value added is better than other traditional measures used to measure company performance in many aspects. Market value-added increases decision-making by reducing agency costs, which leads to faster decision-making by management. Therefore, according to the above contents, this research seeks to investigate whether the degree of operating leverage has an effect on the added value of the companies' market. The statistical population of the research is 120 companies, 120 companies; Companies accepted in Tehran Stock Exchange. Also, the time domain includes 7 consecutive years from 1394 to 1400, according to the results of the variable hypothesis test, the degree of operational leverage has a significant and direct relationship with the added value of the market of companies admitted to the Tehran Stock Exchange, that is, with the increase in the degree of operational leverage of companies. The added value of that company also increases.

    Keywords: Added value of the company, degree of operating leverage, profitability of the company
  • Examining the theories of financial transparency and institutional quality in the banking industry
    Seideh Samaneh Dastkhat Gashti *, Davod Gorjizadeh Pages 25-39
    The financial literature shows that transparency in the financial market improves the interest and well-being of investors in the financial market and the financial system as a whole. It has been empirically stated that transparency in the financial sector increases investors' trust in the financial system and reduces financial costs. , reducing credit allocation limits. And by reducing the credit risk, they increase the stability of the financial system. Transparency of information is considered the basic pillar of investors' trust. The greater the transparency of information, the greater the level of investor confidence, and the more investors will trust banks that publish more information related to capital fluctuations. The disclosure of banking information will increase the transparency of information and over time will increase the average price index and ultimately increase the positive profit margin of banks.
    Keywords: Financial Transparency, Institutional Quality, banking
  • Jamal Bahri Sales, Elham Farokhi * Pages 40-68

    The purpose of this research is to investigate the relationship between conditional conservatism and social responsibility of companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, in this research, four measures of disclosure of information related to employee relations, disclosure of information related to social participation, disclosure of information related to production, and disclosure of information related to the environment were considered as dependent variables. The statistical population of the current research is the companies active in the Tehran Stock Exchange. For this purpose, 87 companies were selected between 1394-1398. In this research, multivariate regression analysis using mixed data method with fixed effects was used to examine the hypotheses. The research results show that there is a positive and significant relationship between conditional conservatism and social responsibility criteria.

    Keywords: social responsibility, Conditional Conservatism, Tehran Stock Exchange
  • Hassan Sharafi *, Asghar Pakmaram, Naser Khodadadeh Shamloo Pages 69-89

    The end product of the accounting process is financial reporting, which has been associated with challenges in recent years. In order to increase the quality of accounting information for nearly half a century, financial regulators have sought to refer to the position of the audit committee because the audit committee has played a key role in controlling financial activities as a liaison between information providers and auditors. In addition, the corporate governance system considers the independence of the members of the board of directors as another influential factor in the quality of financial reporting. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between the quality of the audit committee and the quality of financial reporting with emphasis on the independence of the board. To achieve the research goals and hypotheses, the statistical population including two different samples with 114 companies for the period 2013-2019 was examined. The Kasnik (1999) model was used to measure the quality of financial reporting. Criteria used to assess the quality of the audit committee include the independence of the committee members, the financial expertise of the committee chair, and the financial expertise of the committee members. The independence of the board of directors was also measured by dividing the non-executive members by the total number of board members. To test the hypotheses, regression analysis was used using Stata software. In this study, two main hypotheses were proposed and the results showed that only the independence of the audit committee members from the quality of the audit committee can be directly related to the quality of financial reporting.

    Keywords: Audit committee quality, Financial Reporting Quality, Board Independence
  • Zohreh Ghavam Masoudi *, Mohammadamin Aliakbari Pages 90-100
    The purpose of this research was the effect of liquidity ratio and return on equity on the guaranteed interest rate of bank deposits. The geographical area of this research was the banks admitted to the Tehran Stock Exchange and the time area was the years between 2017 and 2021. The current research is in the category of applied research, if the classification of types of research based on nature and method is considered, the current research method is in the category of descriptive research in terms of nature and it is considered in the category of causal research in terms of method. In this research, the library method was used to collect data and information. In the data section, the research was done by collecting the data of the sample companies by referring to the financial statements, explanatory notes and the stock exchange monthly. Based on the purposeful sampling method, 20 banks were selected as a statistical sample. In order to describe and summarize the collected data, descriptive and inferential statistics have been used. In order to analyze the data, first, pre-tests of heterogeneity of variance, Limer's F test, Hausman test and Jarek-Ber test and then multivariate regression test were used to confirm and reject the research hypotheses (EVIEWS11 software). The results of the research showed that the liquidity ratio has an effect on the guaranteed interest rate of bank deposits. Return on equity affects the guaranteed interest rate of bank deposits.
    Keywords: liquidity ratio, Return on Equity, Guaranteed deposit interest rate
  • Elahe Yaghubi * Pages 101-116

    The main purpose of this study the Relationship between Economic Resilience and SocialCapital on the Tehran Stock Exchange in the companies listed in Tehran Stock Exchange.Thisstudy is of applied and quasi-experimental nature, and the method employed is an ex-post factodesign.For this purpose, one main hypothesis and three sub-hypotheses were defined in theresearch. In order to test the hypotheses of the study, the statistical measure of MultivariateLinear Regression Analysishas been employed. The type of data utilized to test the respectiveresearch hypotheses was panel data. Sample population of the study included 120 firms acceptedin Tehran Stock Exchange using accessible sampling method whose data were investigated overyears 2014 to 2020. Research findings indicate that Positive and significant relationship betweenEconomic Resilience and Social Capital

    Keywords: Resilience, Economic, Social Capital
  • Hamid Haghighat *, Masomeh Bayat Pages 118-134

    Corporate social responsibility has become an important concern in corporate management around the world and is widely practiced in emerging markets. Therefore, by examining the economic consequences of the social responsibility activities of companies and its basic mechanisms, we can find the reason why companies pay attention to social responsibility. In this regard, this study has examined the relationship between social responsibility and the cost of equity with regard to the role of operational risk mediation. The present study is considered a correlational descriptive research. In this study, by collecting sample data including 153 companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the period of 2012 to 2019, the relationships have been evaluated. The required data are collected from the audited financial statements and annual performance reports that are available on the Kodal website and Tehran Stock Exchange archive. In order to test the hypotheses after implementing the econometric techniques of model selection, fixed effects regression was used, and in order to test the mediation hypothesis, Baron and Kenny conditions and the Sobel test were used. Also, Evioz statistical software has been used to test the hypotheses. The findings of this study show that social responsibility has a negative and significant effect on the cost of equity and operational risk of companies, and operational risk completely and significantly mediates the effect of social responsibility on the cost of equity; This means that social responsibility leads to a reduction in the cost of equity by reducing operational risk.

    Keywords: social responsibility, Cost of Equity, Operational risk
  • Hossein Badiei *, Mahnaz Ghaderi, Mohammadamin Aliakbari Pages 135-150
    The purpose of this study was to present a company value model based on financial ratios, intellectual capital and dividend policy. The spatial scope of this research was the companies listed on the Tehran Stock Exchange and the time domain was between 2017 and 2021. The present research is in the category of applied research. If the classification of types of research based on nature and method is considered, the present research method is in the category of descriptive research in terms of nature and is considered as a causal cause in terms of method. In this study, library method was used to collect data and information. In the data section, the research was done by collecting data from sample companies by referring to financial statements, explanatory notes and the stock exchange monthly. Based on the systematic elimination method, 107 companies were selected as a statistical sample. In order to describe and summarize the collected data, descriptive and inferential statistics have been used. In order to analyze the data, first the variance heterogeneity pre-tests, F-Limer test, Hausman test and Jark-Bra test were used and then multivariate regression test was used to confirm and reject the research hypotheses. The results showed that there is a significant relationship between financial ratios and company value. There is a significant relationship between intellectual capital and company value. Profit-sharing policy affects the relationship between financial ratios and company value. Profit-sharing policy affects the relationship between intellectual capital and company value
    Keywords: value of the company, Financial Ratio, intellectual capital, Dividend Policy
  • Marzieh Ghiasi *, Ali Kheradmand Pages 151-168
    The growing population of the world and the major trend towards urbanization have had catastrophic effects on the environment and urban spaces. This study aims to save resources, time and energy in cities, to explain the concept of green accounting in the organization and its impact on intelligence and sustainable urban development and environmental protection. The statistical population of this study is the staff of Sadra New City Municipality, which was estimated at 340 people. The sample used was 181 people, but because all the questionnaires may not be filled in completely and correctly, 230 questionnaires were distributed and finally 208 questionnaires. Usable was used to analyze the hypotheses. And the results of the analysis were evaluated using LISREL software. The findings of this study show that the main need and cost of smart cities is the creation of extensive urban infrastructure that is not only economically profitable and optimized, but also improves the quality of life of citizens, which causes most organizations use and benefit from green accounting. Examining the final table in which the research results are reflected, it can be seen that green accounting has a positive and significant effect on smartening the new city of Sadra. Also, green accounting has a significant effect on sustainable urban development. It is positive and on the other hand, urban intelligence has a significant and positive relationship on sustainable urban development.
    Keywords: Green Accounting, Intelligence, urban sustainability development
  • Tahereh Akbari *, MohammadAli Yousefi, Seyed Javad Emadi Parmkohi Pages 169-182

    The purpose of this research is to investigate the effect of managers' self-confidence and auditor tenure on audit fees in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In order to carry out this research, 116 companies were investigated for a period of 7 years between 1392 and 1398 in the Tehran Stock Exchange as a statistical population. Research hypotheses were analyzed using panel data regression and combined regression in EViews10 software. The results of the hypothesis analysis using the generalized least squares estimation method showed that at the 95% confidence level, the CEO's false self-confidence has no significant effect on the company's audit fees. The tenure of the auditor has a positive and significant effect on the company's audit fee, therefore, with the increase of the auditor's tenure, the company's audit fee increases. The tenure of the auditor does not have a moderating role on the relationship between the CEO's false self-confidence and the company's audit fee.

    Keywords: Managers' confidence, Auditor Tenure, Audit fees
  • Saleh Behrouz *, Hossein Ahmadpour Pages 183-194
    One of the indicators that improves information asymmetry is the auditor's tenure. Therefore, in this study, the impact of the auditor's tenure on information asymmetry in companies listed on the Tehran Stock Exchange has been investigated. The main motive of this research was to reduce the information asymmetry due to the increase in the tenure of auditors in companies. The purpose of the research is to determine whether the duration of the auditor's presence in companies affects information asymmetry or not. The current research is practical in terms of its purpose and the research method is a posteriori event type. To test the research hypotheses, 101 companies have been selected from the Tehran Stock Exchange during the period of 2013-2014. In this research, in order to reduce the measurement error of the tenure of the auditor, the financial information of four periods before the time period of the research has also been used. By using multiple linear regression analysis, the results of the research indicate the impact of the auditor's tenure on information asymmetry. Therefore, the increase in the tenure of the auditor reduces the asymmetry of information compared to the information provided by the business unit, which confirms the auditor's expertise point of view and removes the concern about the auditor's independence point of view.
    Keywords: Audit Tenure, auditor expertise, Auditor independence, Information Asymmetry
  • Abasali Haghparast *, Bahareh Barahooey Pirnia, Moein Ilaghi, Noushin Dazeh, Leila Arab Pages 195-206
    Accountability plays an important role in performance-based budgeting. In this research, we investigate the place of accountability in performance-based budgeting. This article examines the role and importance of accountability in performance-based budgeting. First, the concept of performance-based budgeting and its goals are examined. Then, the role of accountability in evaluating performance and progress in reaching budget goals is described. In the following, accountability is examined as a tool for analyzing discrepancies between performance and budget. Analyzing these differences helps to identify the reasons for non-conformity and to take appropriate decisions to improve performance. Performance-based budgeting is a process in which budgets are determined based on specific goals and actions, and then the performance and progress in achieving the goals are evaluated. In this process, accountability means analyzing and evaluating the results. And the performance is based on the determined budgets. With this approach, the position of accountability can include: 1- performance evaluation, 2- analysis of differences, 3- reporting, and 4- improving the budget. If the results show that the budgets need to be improved and changed, the response includes providing suggestions and recommendations to improve the budgeting and necessary changes. Improvements and necessary changes in budgets, using appropriate accountability and providing appropriate suggestions, can help improve efficiency and achieve performance-based budgeting goals. By analyzing the position of accountability in performance-based budgeting, it is possible to facilitate the improvement of the budgeting process and the achievement of the organization's goals.
    Keywords: Accountability, Budgeting, performance
  • Narjes Memari, Seyed Mohsen Ahmadi * Pages 207-221
    A suitable competitive strategy can lead to a competitive advantage, and to achieve a competitive advantage, a competitive strategy must be formulated. Choosing the right competitive strategy is a complicated and even risky task. Decision making in the field of strategies commits the organization to produce certain products, operate in certain markets, and use known resources and technologies for a long period of time. Based on this, organizations try to survive and grow in the dynamic field of competition by formulating appropriate strategies, hence the purpose of this research is to investigate whether competition in the product market has an effect on the commercial defensive strategy of companies admitted to the stock exchange. Does Tehran have an effect? which was done using 120 companies admitted to the Tehran Stock Exchange between 2014 and 2014 and with a sample of 120 companies and also using multivariable linear regression. The results of the research findings showed that competition in the product market has a significant effect on the commercial defensive strategy of companies listed on the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: product market competition, Business strategy, defensive strategy
  • AmirHosein Abdollahi, Zahra Honarmandi *, Samira Zarei Pages 222-239

    The efficiency of securities markets depends on the disclosure of public information, including the information provided about the profit of the economic unit. In this regard, the first factor that all investors should consider is uncertainty. Investors buy assets with the hope that they will earn returns over the next several periods. With increasing economic policy uncertainty, many banks and companies are making major changes in their information disclosure procedures. Therefore, this research examines the impact of economic uncertainty on profitability and profit predictability in Tehran Stock Exchange banks. In this research, the number of 14 banks admitted to the Tehran Stock Exchange in the period of 2011-2014 has been examined. Pooled regression was used to test the hypotheses, the findings of the research show that economic uncertainty has a negative and significant effect on the rate of return on equity, the ratio of changes in net profit and the ability to predict profit.

    Keywords: economic uncertainty, Profitability, profit predictability
  • Mohsen Hashemi Gohar *, Mahdi Ebrahim Moghaddam, Mohammadamin Rezaei Pages 240-253
    Attention to sustainability reporting has attracted increasing attention in recent years. Sustainability reporting in a general definition includes disclosure of financial and non-financial information. One of the most important factors affecting companies' risk and financing costs is information asymmetry and agency costs. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of corporate sustainability disclosure on the cost of equity and unsystematic risk. This research is practical in terms of purpose and analytical in nature. To collect its data, the financial statements of the Tehran Stock Exchange companies were used, and for their analysis, Eviuse software version 10 was used. The statistical sample of the research is 105 companies from the companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the years 2015 to 2021. The findings of this research show that there is a negative and significant relationship between sustainability disclosure and cost of equity and unsystematic risk. It means that by increasing sustainability disclosure, unsystematic risk and equity cost will decrease.
    Keywords: Sustainability Disclosure, Cost of Equity, unsystematic risk
  • Mohsen Hashemi Gohar *, Saber Jalili, Omid Alizadeh Pages 254-266
    Paying attention to social contributions has recently attracted a lot of attention in empirical research and theoretical literature. In the last decade, the attention of companies has shifted from maximizing the wealth of shareholders to paying attention to the interests of all stakeholders. Social partnerships can lead to gaining the trust of society as well as reducing the company's risk and improving the company's reputation. Therefore, the aim of this research is to investigate the effect of corporate governance and financial distress on the relationship between the company's sustainability performance and profit sharing policies. Is. This research is practical in terms of purpose and analytical in nature. To collect its data, the financial statements of the Tehran Stock Exchange companies were used, and for their analysis, Eviuse software version 10 was used. The statistical sample of the research is 105 companies from the companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the years 2015 to 2021. The findings of this research show that there is a positive and significant relationship between sustainability performance and profit sharing policies. The bord size lead to the weakening of the mentioned relationship. The independence of the board of directors and the dual duties of the CEO also have no significant effect on the mentioned relationship.
    Keywords: Sustainability Performance, earnings Sharing Policies, Corporate Governance
  • Amaneh Gerami *, Somaye Hajatipor, Mohdese Omidi, Maryam Nazari Pages 267-280
    Considering that the corporate governance system is considered as an important mechanism in preventing the provision of false financial information. Concentration of ownership and timely updating of financial reports is a very important element. Because information is useful for users when it is available to them in the decision-making process in a timely manner. They make their financial decisions according to the reliability and trustworthiness of financial statements. Based on this, in this article, the review of corporate governance and some The characteristics of the company pay for the timeliness of financial statements. In order to achieve the overall goal of the research, twelve hypotheses for compiling the statistical population in this research, the companies accepted in the Tehran Stock Exchange were from the beginning of 2017 to the end of 2014 for five years. In order to obtain reliable results, companies that entered the stock market after 2017 or were withdrawn from the stock market during the research period were not included in the statistical population. In addition, systematic elimination method has been used to obtain the desired statistical sample. The statistical sample of the research was estimated to be 110 companies. The results indicated the confirmation of the first, third, fourth, fifth, sixth, seventh, ninth, and eleventh hypotheses.
    Keywords: Corporate Governance, Ownership structure, Financial Statements, timeliness of financial statements
  • Elham Mansourinia *, Hamid Akbari Pages 281-299
    The purpose of this research is the effect of busyness of audit committee members on profit management. This research is applied in terms of purpose and correlational in terms of nature and causal method. The statistical population of the research was all the companies admitted to the stock exchange in the 5-year period from 1396 to 1400, which were studied through systematic exclusion sampling in the total company. Generalized regression model and combined data were used to test the research hypotheses. The findings of the research showed that there is a positive and significant relationship between audit work and actual and accrual profit management. In other words, in companies where the members of the audit committee have several management and executive positions, the managers of the companies act opportunistically and try to manage profits.
    Keywords: Audit committee's preoccupation, real profit management, accrual profit management
  • Amaneh Gerami *, Zahra Shahryari, Zahra Nematolahi, Riehaneh Bamohabat Pages 300-314
    In order to increase their cash assets, companies try to use experienced managers who have formed the investment committee, so that they can perform the company's performance and activities better and with more trust and confidence in the decision process. Taking steps to implement organizational goals. According to the studies conducted by Ahmed et al. in 2020, the characteristics of the investment committee is a variable that affects the company's cash assets and growth; These characteristics can be considered the experience, independence, number of meetings and size of the members of the investment committee, so in this article we investigated the impact of the investment committee on financial leverage. In order to achieve the general purpose of the research, the four hypotheses of compiling the statistical population studied in this research, all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, which have been a member of the Tehran Stock Exchange since 2017 or before. The results show that there is a significant relationship between the experience of the investment committee and the financial leverage of the companies admitted to the Tehran Stock Exchange. There is a significant relationship between the independence of the investment committee and the financial leverage of companies admitted to the Tehran Stock Exchange. There is a significant relationship between the number of investment committee meetings and the financial leverage of companies admitted to the Tehran Stock Exchange. There is a significant relationship between the size of the investment committee and the financial leverage of companies listed on the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Investment committee, risk, Financial Leverage